Ako elektrina zmenila svet?

Elektrina je považovaná za najlepší a najdôležitejší vynález všetkých čias, ktorý, pravdepodobne, nič len tak neprekoná. Vynájdenie elektrickej energie bolo kľúčové a vďaka tomu vznikali nové objavy. Ľudia tento vynález začali vylepšovať, inovovať a čím ďalej tým viac používať.

Žiarovka - jeden z najdôležitejších vynálezov

Väčšina ostatných vynálezov a objavov by nikdy nevznikla, keby nebolo elektriny. V tejto dobe sa spoliehame na to, že si kedykoľvek môžeme zasvietiť v miestnosti, byť na telefóne, pustiť si televíziu alebo byť v kontakte s osobami, ktoré sú od nás vzdialené stovky kilometrov. Elektrine vďačíme aj za rádio a kino, čo sú hlavné prostriedky zábavy. Po vynájdení elektrickej energie sa naše životy nesmierne zjednodušili. Nikto z nás si ani nevie predstaviť život pred tým. Ľudia museli stať neskutočné množstvo stromov, aby si mohli spracovať potraviny, vytvoriť teplo alebo svetlo. Tento spôsob prežitia nebol, pravdupovediac, úplne prospešný pre životné prostredie, keď si predstavíme, koľko stromov muselo byť sťatých. No v dnešnej dobe nič také nemusíme robiť. Stačí, keď otočíme koliesko na sporáku alebo zapneme radiátor. Elektrinu jednoducho využívame všade, hlavne v priemysle. Všetky stroje sú poháňané elektrickou energiou a vďaka tomu je možné vyrobiť tisíce produktov za veľmi krátky čas, čo by sa človeku nikdy nepodarilo.

Negatívny vplyv na naše prostredie

Nehovoriac o doprave. Viete si predstaviť, že by ste do práce alebo na hocijaké iné miesto museli ísť peši alebo na koni, či voze? Taktiež hrá podstatnú rolu v medicíne. Bez nej by sme nemali napríklad röntgen, EKG a iné. Vedci sa dnes snažia, posúvať techniku vpred, no základom každého prístroja je elektrina. Môže byť však veľmi škodlivá ako pre človeka, tak aj pre životné prostredie, ak je produkovaná prostredníctvom tepelnej, jadrovej alebo inej elektrárne, čo môže spôsobovať globálne otepľovanie.